Browsing by Author "Dewita, Dewita"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item TEKNOLOGI PENGOLAHAN HASIL PERIKANAN UNTUK MENINGKATKAN PEREKONOMIAN MASAYARAKAT PETANI IKAN DI DESA SUNGAI GERINGGING, KECAMATAN KAMPAR KIRI, KABUPATEN KAMPAR, RIAU(2019-11) Sukendi, Sukendi; Dewita, Dewita; Thamrin, Thamrin; Putra, Ridwan Manda; Windarti, Windarti; Eddiwan, EddiwanThe purpose of this community service activity is to provide knowledge and technology to housewives of farmer groups in Sungai Geringgin village, Kampar Kiri District, Kampar Regency about processing fishery products obtained from the cultivation carried out. The method used is the lecture method, discussion and direct practice about processing fishery products. The results obtained have formed the Sinar Mentari Business group whose members consist of 10 people consisting of housewives of the Independent Workers Cultivation group and specifically engaged in processing fishery products, this group has a high enthusiasm for the material provided, both in the form of theory and discussion as well as in the form of practice and demonstration. The results of the evaluation of knowledge changes showed 8 people (80.00%) have been able to absorb the material given with a predicate very well (value A), 2 people (20.00%) can absorb material given with a good predicate (value B), 1 person (10.00%) can absorb material with enough predicate (C value), while those who get enough predicate (C value) and less predicate (D value) are not found. The results of the skills evaluation show that the members of the Sinar Mentari Business Group have tried to process fishery products into snack food products in the form of fish snacks, fish nuggets and fish balls made at the house of the head of the Sinar Mentari Business Group, namely at the house of the Chairman of the Mandiri Karya Cultivators Group which has established as the center of the Sinar Mentari Business Group. The results of the impact evaluation showed the impact that the Sinar Mentari Group members who are housewives of the members of the Karya Mandiri Cultivators Group have had side activities to process fishery products from fish cultivation so farItem TRANSPORTASI IKAN HIDUP(2019-10) Karnila, Rahman; Dewita, Dewita; Sari, Iraeningkatan pendapatan dan kesejahteraan penduduk, menyebabkan konsumen semakin selektif dalam menentukan kualitas ikan yang akan dikonsumsi. Salah satu jaminan yang pasti bagi konsumen akan ikan segar adalah apabila dapat menerima ikan dalam keadaan hidup. Dewasa ini, permintaan konsumen akan komoditas perikanan dalam bentuk hidup semakin besar dan berkembang, terutama untuk jenis-jenis ikan yang mempunyai nilai ekonomis tinggi seperti lobster, udang, ikan karang, dan beberapa jenis ikan air tawar. Adanya permintaan konsumen akan ikan hidup ini menimbulkan permasalahan baru yaitu bagaimana memenuhi permintaan konsumen yang mempunyai jarak yang cukup jauh dan sumber ikan tersebut terutama untuk tujuan ekspor. Untuk mengatasi permasalahan tersebut beberapa tindakan perlu dilakukan untuk melahirkan teknologi baru dalam pengangkutan ikan hidup. Kondisi ini didukung pula oleh adanya persaingan perdagangan ikan segar di pasar internasional yang dirasakan semakin keras dan ketat, serta diramalkan persaingan ini akan terus meningkat pada tahun-tahun mendatang. Untuk meningkatkan daya saing ekspor ikan segar di pasar internasional tersebut, berbagai usaha telah dilakukan, salah satu diantaranya adalah perubahan ekspor ikan dalam bentuk beku atau segar (mati) menjadi dalam bentuk segar dan hidup. Salah satu alasan penting pengeksporan ikan dalam bentuk hidup ini adalah harganya mencapai 3 hingga 4 kali harga ikan mati.